Γιατί πρέπει (ή δεν πρέπει) να κάνουμε μακροβιοτική δίαιτα;

0
Γιατί πρέπει (ή δεν πρέπει) να κάνουμε μακροβιοτική δίαιτα;

Τι συμβαίνει όταν βάζετε τους διαβητικούς σε μια δίαιτα που αποτελείται κυρίως από δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά και φασόλια;

Η Αμερικανική Ιατρική Ένωση έχει περιγράφεται Οι μακροβιοτικές δίαιτες ως «ένα από τα πιο επικίνδυνα διατροφικά σχήματα, που θέτουν όχι μόνο σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του ατόμου αλλά ακόμη και για την ίδια τη ζωή». Οι μακροβιοτικές δίαιτες «είναι κυρίως χορτοφαγικές και δίνεται μεγάλη έμφαση στη συμπερίληψη δημητριακών ολικής αλέσεως». Ποιό είναι το λάθος σ’αυτό? Λοιπόν, συνήθιζαν επίσης να λένε στους ανθρώπους ότι «τα υγρά πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο», κάτι που δεν είναι καλό, και να αποφεύγουν τα φρούτα τόσο πολύ ώστε να είχε ως αποτέλεσμα σε σύγχρονες περιπτώσεις σκορβούτου.

Ευτυχώς, όπως συζητώ στο βίντεό μου Αναδρομή Παρασκευή: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μιας μακροβιοτικής δίαιτας«η μακροβιοτική δίαιτα έχει εξελίχθηκε τα τελευταία 30 χρόνια». Όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω και στο 0:46 στο δικό μου βίντεο, η πιο σύγχρονη εκδοχή τονίζει δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά και φασόλια και ελαχιστοποιεί τα περισσότερα κρέατα, αυγά και γαλακτοκομικά. Δεν μου αρέσει που περιορίζει τα φρούτα και δεν μου αρέσει όλο το πρόσθετο αλάτι, αλλά σε συγκριση με την τυπική αμερικάνικη δίαιτα, έχει πολλά πράγματα, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω και στο 1:04 στο δικό μου βίντεο: Αυτό έχει μόνο το ένα τέταρτο της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών, λιγότερο από το ήμισυ της πρόσληψης ζάχαρης και μια αξιοσέβαστη πρόσληψη φυτικών ινών – δυόμισι φορές τον εθνικό μέσο όρο. Ωστόσο, περιλαμβάνει περισσότερο νάτριο. Έχει επίσης αρνητικό δείκτη διατροφικής φλεγμονής, σε αντίθεση με την προφλεγμονώδη τυπική αμερικανική δίαιτα. Μερικά από τα πιο αντιφλεγμονώδη τρόφιμα είναι τα βότανα και τα μπαχαρικά, επομένως αντί να προσθέτουμε θαλασσινό αλάτι και σάλτσα σόγιας, η μακροβιοτική διατροφή, η οποία είναι ήδη αντιφλεγμονώδης, θα μπορούσε να βελτιωθεί χρησιμοποιώντας φυσικά καρυκεύματα.

Έχει δοκιμαστεί ποτέ η μακροβιοτική δίαιτα; Ναι αυτο έχει ήταν για διαβήτη. Υψηλότερη κατανάλωση καθαρού νερού είναι που σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ωστόσο η μακροβιοτική διατροφή περιορίζει το πόσιμο νερό. Ωστόσο, μέρος της ευεργετικής σχέσης μπορεί να οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μακροβιοτική δίαιτα πίνουν λιγότερη σόδα. Τι γίνεται με τον περιορισμό στην πρόσληψη φρούτων; Αυτό πιθανότατα δεν είναι επίσης χρήσιμο επειδή «η μεγαλύτερη πρόσληψη φρούτων ή πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι που σχετίζονται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2». Όμως, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι εκεί όπου η μακροβιοτική δίαιτα μπορεί πραγματικά να λάμψει: Περιλαμβάνει πολλά χόρτα. Μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διασταυρούμενη μελέτη για το λάχανο έδειξε ότι αυτό καταστέλλει η αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα. Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω γράφημα και στο 2:19 στο δικό μου βίντεο, τρώει ένα γεύμα με λευκό ρύζι, κοτόπουλο και αυγά παράγει μια μεγάλη απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, αν και είναι σημαντικά μικρότερη όταν προστίθεται μόνο μια κουταλιά της σούπας σκόνη αποξηραμένου λάχανου στο γεύμα, σε αντίθεση με μια σκόνη εικονικού φαρμάκου.

Οι μακροβιοτικές δίαιτες περιλαμβάνουν επίσης δημητριακά ολικής αλέσεως, κάτι που μπορεί σημαντικά βελτιώσει ευαισθησία στην ινσουλίνη σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα δημητριακά, που πιθανώς οφείλεται εν μέρει σε όλα τα υπέροχα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι ίνες για να βοήθεια Τα καλά βακτήρια του εντέρου ευδοκιμούν, δυνητικά μειώνοντας τη φλεγμονή και μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω και στο 2:43 στο μου βίντεο. Δεν ξέρεις, βέβαια, μέχρι να το δοκιμάσεις.

Μετά από μόλις τρεις εβδομάδες σε μια αυστηρά φυτική διατροφή που αποτελείται κυρίως από δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά και φασόλια, οι συμμετέχοντες πήρε περίπου 10 τοις εκατό πτώση της αρτηριακής πίεσης, 35 τοις εκατό πτώση της κακής χοληστερόλης LDL και 38 τοις εκατό πτώση του σακχάρου στο αίμα νηστείας. Ήταν στατιστικά σημαντικές αυτές οι αλλαγές; Ναι, οι αλλαγές ήταν σημαντικές με κάθε δυνατό τρόπο.

Ομοίως, βραχυπρόθεσμες παρεμβατικές μελέτες ατόμων με διαβήτη σε αυτές τις λεγόμενες μακροβιοτικές δίαιτες Ma-Pi 2 έχουν γίνει εκτελούνται σε τέσσερις ηπείρους. Το «Ma-Pi», που πήρε το όνομά του από το άτομο που σκέφτηκε τη δίαιτα, Mario Pianesi, είναι μια αυστηρά φυτική διατροφή που αποτελείται κυρίως από δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά, με όσπρια, μερικούς σπόρους και πράσινο τσάι χωρίς καφεΐνη ως το προτιμώμενο ρόφημα. Όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω και στο 3:54 στο δικό μου βίντεοσυμμετέχοντες σε μία από αυτές τις μελέτες είχε σχεδόν 40 τοις εκατό πτώση του σακχάρου στο αίμα νηστείας και σχεδόν 27 τοις εκατό πτώση της LDL χοληστερόλης σε μόλις 21 ημέρες. Τα υποκείμενα της μελέτης έχασαν βάρος -μερικά κιλά την εβδομάδα- αλλά αυτά τα αποτελέσματα ήταν πολύ περισσότερα από ό,τι θα περίμενε κανείς με την απώλεια βάρους. Επιπλέον, αυτή η πτώση του σακχάρου κατά 40 τοις εκατό ήταν μετά κόβοντας την ινσουλίνη τους στη μέση! Έτσι, αυτοί οι αριθμοί υποτιμούν πολύ τις επιπτώσεις. Καλύτερα αποτελέσματα, με λιγότερα φάρμακα—αυτή είναι η δύναμη των φυτών. Το μόνο που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη κλινική δοκιμή για να επισφραγιστεί πραγματικά η συμφωνία, την οποία καλύπτω στο επόμενο βίντεό μου, Αναδρομή Παρασκευή: Οφέλη μιας μακροβιοτικής δίαιτας για τον διαβήτη.

Αυτά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μου θυμίζουν ένα βίντεο που έκανα Αναδρομή Παρασκευή: Βελτίωση της Μεσογειακής Διατροφής & Ζουν περισσότερο οι Flexitarians;

Έχω δεκάδες άλλα βίντεο σχετικά με την πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη με δίαιτα. Πώς να μην πεθάνετε από διαβήτη είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar